Blokkades bij softwareontwikkeling: De financiële blokkade [2/5]
Door Dave Boschma / okt 2024 / 3 min
In de steeds sneller evoluerende digitale wereld staat de ontwikkeling van maatwerksoftware centraal in het streven naar innovatieve oplossingen voor bedrijven. Maar hoe bepaal je eigenlijk de prijs van maatwerksoftware? Wellicht de belangrijkste horde is het onderbouwen van deze financieringsvraag. Hoeveel geld heb ik nodig om mijn idee te laten bouwen? Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar in de complexe wereld van maatwerksoftware is de prijsbepaling geen simpele optelsom. Software is nu eenmaal geen 'halfje gesneden volkoren.'
Hoe wordt de prijs van maatwerk-software bepaald?
De prijs van maatwerksoftware is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder:
- Aantal benodigde en gewenste functionaliteiten
- Maatwerk versus (deels) gebruik van standaardcomponenten
- Ervaring met vergelijkbare systemen
- De softwarepartner die je in de arm neemt (Optioneel)
Het belangrijkste wat je zelf kan voorbereiden voor een goede schatting van het budget is het helder hebben van de benodigde functionaliteiten en de onderlinge prioriteiten. Welke functies moeten er per se aanwezig zijn in het product voordat je het pakket in gebruik kan nemen, ook al is het maar voor een deel van je proces(sen)? In de softwarebranche wordt die set van functies vaak aangeduid als het Minimum Viable Product (MVP): het kleinst mogelijke product waarmee je voortgang kan boeken.
Klein beginnen
Hét grootste nadeel van klein beginnen met een Minimum Viable Product is dat het ogenschijnlijk geen tot weinig waarde heeft voor de klant. De klant kan weigeren de software te gebruiken, tenzij je een bekende klant kunt overtuigen om de minimale versie te testen. De waardevolste input die je kunt krijgen als software-bouwer is namelijk oprechte feedback van gebruikers. Dit werkt overigens net zo als de primaire gebruikers van je software je eigen medewerkers zijn.
Het grootste voordeel van klein beginnen is dat je heel snel kunt ontdekken wat werkt en wat niet, waardoor je tijdens de verdere software-ontwikkeling effectief kunt bijsturen. Een even groot voordeel is dat je niet meteen je volledige budget hoeft te besteden voordat je iets hebt om je werk beter, sneller of handiger te doen. Door deze voordelen is het verstandig om dus altijd een MVP te ontwikkelen.
Hoe overwin je de financiële blokkade?
Alles bij elkaar heeft elk softwareproduct een ‘Total Cost of Ownership’ (TCO): de optelling van alle kosten die horen bij het bedenken, bouwen en in de lucht houden van het softwareproduct, zo lang je het product blijft gebruiken. Dit bedrag kan dus ook van jaar tot jaar verschillen voor hetzelfde pakket, afhankelijk van of er bijvoorbeeld aan (door)ontwikkeld wordt.
Dat brengt ons terug bij de blokkade: financiën. Software maken kost geld. Serieus veel geld zelfs. Het slechte nieuws: zolang je de software blijft gebruiken, moet je de software onderhouden. Fixed price bestaat niet, althans niet op de langere termijn.
Het scherp in kaart brengen van de gewenste functionaliteiten, met bijbehorende prioriteiten geeft een softwarebouwer input voor het doen van een realistische schatting van het benodigde budget. Hiermee krijg jij weer inzicht in de benodigde financiering die nodig is om van jouw software-idee tot waardevolle software te komen.
Er zijn nog meer blokkades...
De kennisblokkade is één van de 5 meestvoorkomende blokkades bij softwareontwikkeling die wij behandelen in deze blogserie. We hebben nog vier andere blokkades gedefinieerd die een succesvolle start met softwareontwikkeling in de weg kunnen staan.
De vijf meestvoorkomende blokkades zijn:
Elk van deze soorten brengt andere uitdagingen met zich mee. Ze hebben wel één ding gemeen: praten met een buitenstaander brengt nieuwe inzichten en dat is soms al genoeg om een blokkade weg te nemen. Vaak moet er wel iets meer gebeuren dan dat, maar ook dan levert nieuw inzicht vaak wel een mogelijkheid om een eerste stap te bieden weg bij de blokkade.
Lees alles over de blokkades en hoe je ze kunt overwinnen in onze whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint' en krijg direct een handig stappenplan + checklist om van jouw traject een succes te maken.
Download de whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint'
|
Door Dave Boschma / okt 2024