Articles

Blokkades bij softwareontwikkeling: De kennisblokkade [1/5]

Geschreven door Dave Boschma | Oct 6, 2023 11:50:36 AM

Het belang van kennis/expertise bij softwareontwikkeling.

 

Je hebt een geweldig idee voor nieuwe software. Je bent enthousiast en je kunt niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Maar dan kom je een blokkade tegen: je hebt niet de juiste kennis of expertise om de software te bouwen, daar is de 'kennisblokkade.' Kennis is de drijvende kracht achter succesvolle softwareontwikkeling.

 

In deze blog gaan we dieper in op wat een kennisblokkade is, waarom het zich voordoet, en hoe je deze blokkade kunt overwinnen.

 

 

Kennisblokkade?

 

Een kennisblokkade is een situatie waarin individuen of teams in softwareontwikkeling worden belemmerd door het gebrek aan toegang tot relevante informatie of expertise. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals gebrek aan communicatie, slechte documentatie, verouderde kennis, moeite bij het vinden van collega's met de juiste kennis en vertrekkende collega’s.

 

 

Gevolgen van een kennisblokkade

 

Een kennisblokkade kan verstrekkende gevolgen hebben. Het is daarom enorm belangrijk om deze gevolgen te begrijpen om ze te kunnen aanpakken.

 

De lijst met directe gevolgen is enorm, wij noemen er een aantal:

 

  • Vertragingen in projecten,
  • Bugs
  • Datalekken & aanvallen van hackers
  • Datacorruptie
  • Geen schaalbaarheid
  • Gefrustreerde teamleden.

De indirecte gevolgen van een kennisblokkade zijn vaak minder voor de hand liggend, maar kunnen evengoed schadelijk zijn. Deze gevolgen kunnen zich manifesteren als:

 

  • Verlies van marktaandeel
  • Klantontevredenheid
  • Reputatieschade
  • Verlies van medewerkers

Zoals eerder genoemd kunnen de gevolgen van een kennisblokkade aanzienlijk zijn, zowel voor teams als voor organisaties. Laten we snel kijken hoe je deze blokkades kunt overwinnen.

 

 

Hoe overwin je deze blokkade?

 

Zorg voor een goede voorbereiding van je softwaretraject! Voor je gaat starten met het ontwikkelen van software is het een goede eerste stap om te bepalen of de mensen in jouw team voldoende kennis en expertise hebben om het traject tot een succesvol einde te brengen. Kom je tot de conclusie dat er een blokkade is op het gebied van kennis volg dan de volgende stappen om de blokkade te overwinnen.

  • Identificeer de bron van de kennisblokkade:
    Wat is de oorzaak van de blokkade? Is het een gebrek aan communicatie, slechte documentatie of iets anders?
  • Maak een plan om de blokkade te overwinnen: Wat zijn de specifieke stappen die je kunt nemen om de blokkade te overwinnen?
  • Implementeer het plan: Neem actie om het plan te implementeren.
  • Evalueer de resultaten: Controleer of de maatregelen effectief zijn geweest in het overwinnen van de blokkade.

 

De belangrijkste tip: Beperk je wanneer je software wilt gaan (laten) maken in de voorbereiding in eerste instantie zo veel mogelijk tot de vraag 'waarom' en daarna pas de 'wat' vraag. Bekijk voor een duidelijk voorbeeld hieronder de passage 'ik wil een brug'

 

Wij zien in de praktijk namelijk nog te vaak de volgende situatie en vinden dat het proces anders moet en kan.

 

Ik wil een brug

Er komt een klant bij een bouwbedrijf met een nieuwe opdracht. "Ik wil een brug."

 

Nu heb je als bouwer twee opties:

1.  Welke kleur moet de brug worden en hoeveel rijbanen?
2. Waarom wil je eigenlijk een brug?

Het is maar de vraag of de eerste optie een tevreden klant oplevert. Of de klant is alleen tijdelijk tevreden. De tweede optie opent deuren.

 

De eerste van bovenstaande opties is stiekem een ‘hoe' vraag: hoe moet de brug eruitzien? Je stapt daar over het ‘wat’ heen (’methode om aan de overkant van de rivier te belanden'), en al helemaal over de ‘waarom’ (waarom wil je de rivier oversteken?).

 

 

 

Er zijn nog meer blokkades...

 

De kennisblokkade is één van de 5 meestvoorkomende blokkades bij softwareontwikkeling die wij behandelen in deze blogserie. We hebben nog vier andere blokkades gedefinieerd die een succesvolle start met softwareontwikkeling in de weg kunnen staan.

 

De vijf meestvoorkomende blokkades zijn:

 

Financiële blokkade 

Ideeënblokkade

Kennisblokkade

Haalbaarheidsblokkade

Conflictblokkade

 

Elk van deze soorten brengt andere uitdagingen met zich mee. Ze hebben wel één ding gemeen: praten met een buitenstaander brengt nieuwe inzichten en dat is soms al genoeg om een blokkade weg te nemen. Vaak moet er wel iets meer gebeuren dan dat, maar ook dan levert nieuw inzicht vaak wel een mogelijkheid om een eerste stap te bieden weg bij de blokkade.

 

Lees alles over de blokkades en hoe je ze kunt overwinnen in onze whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint' en krijg direct een handig stappenplan + checklist om van jouw traject een succes te maken.

 

 

Download de whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint'