Articles

De rol van digitalisering tegen netcongestie.

Geschreven door Stefan Jansen | Oct 4, 2024 8:28:52 AM

Netcongestie is een groeiend probleem in Nederland. Kenners voorspellen dat als er niets verandert, meer dan 350.000 huishoudens in 2030 voor een flinke uitdaging staan. De oplossing van dit probleem vraagt om een effectieve samenwerking tussen verschillende spelers. Daarom bracht Avisi verschillende experts binnen de energiesector samen om elkaar te inspireren met de laatste ontwikkelingen en innovaties.

 

 

Innoveren door samenwerken.

 

Stefan Jansen van Avisi trapte het event af met een verhaal over het belang van constructieve samenwerking bij het aangaan van de uitdagingen binnen de energietransitie. Avisi draagt hier graag aan bij door samen met start-ups, brancheorganisaties, netbeheerders of energieleveranciers innovatieve softwareoplossingen te ontwikkelen voor de meest complexe uitdagingen.

 

EMS als backbone voor de energietransitie.

 

Craig Savy, CEO van Zebra, trapte het formele gedeelte van het evenement af met zijn visie op Energy Management Systems (EMS) als strategisch component binnen de energietransitie. Ten eerste de vervanging van niet-elektrische systemen voor elektrische varianten. Daarnaast ziet Craig een toenemende decentralisatie, waarbij energieproductie en beheer steeds vaker bottom-up plaatsvindt. Ten derde is het klantperspectief aan verandering onderhevig. De klant wordt namelijk naast consument steeds vaker ook producten. En tot slot zijn er prijsprikkels, die ervoor zorgen dat consumenten en bedrijven worden aangemoedigd om andere keuzes te maken.

 

Vervolgens kwam hij met drie oplossingsrichtingen: Oplossingen achter de meter, Energy Hubs en gesloten distributiesystemen (GDS). Bij deze drie oplossingen legde Craig de technologie en architectuur uit en hoe en door wie hier regie op wordt gevoerd.

 

Met Powerhub Overbetuwe deelde Craig een pakkend praktijkvoorbeeld, waarna hij zijn verhaal afsloot met de conclusie dat samenwerking noodzakelijk is voor een succesvolle energietransitie. Een EMS is hierin geen autonoom element, maar een te koppelen onderdeel binnen een groot communicerend systeem.

 

 

De rol van digitalisering in gefinancierde projecten.

 

Jeroen Scholten van Rabobank nam vervolgens het stokje over en vertelde vanuit zijn expertise over de rol van digitalisering in gefinancierde projecten. Hij gaf daarbij verschillende interessante praktijkvoorbeelden, zoals een snellaadplein voor elektrische vrachtwagens en e-bouwmateriaal, voorzien van lokaal opgewekte wind- en zonne-energie. Daarna signaleerde hij een trend dat de energietransitie steeds meer een “chefsache” is en speelt op C-level. De business case is daarbij groei, maar ook duurzaamheid. Door de groeiende urgentie, is inmiddels een heel ecosysteem bezig met innovatieve oplossingen. Slim samenwerken is hierbij de sleutel tot succes.

 

 

Innoveren door de energietransitie.

 

“Hoe innoveren wij ons succesvol door de energietransitie?” was de vraag die in het verhaal van André Faaij centraal stond. De Director of Science and Technology bij TNO begon zijn verhaal met een positieve noot: “De energietransitie kan er heel mooi uitzien”. Wel moeten we, mede door klimaatverandering, in actie komen.

 

In het kader van een klimaatneutraal energiesysteem deelde André een tweetal interessante scenario’s. Het eerste toekomstbeeld, ADAPT, gaat uit van minder enthousiasme over het halen van de klimaatdoelstellingen, waarbij fossiele brandstoffen nog langere tijd worden gebruikt. In het tweede scenario, TRANSFORM, wordt actiever en innovatiever ingezet op verduurzaming. Bij de doorrekening van deze scenario’s lijkt het erop dat deze uiteindelijk voordeliger zijn dan een scenario waarbij doelstellingen en aangepast beleid ontbreken. Bij ADAPT liggen de kosten op korte termijn lager, maar op langere termijn gaan die omhoog door gebrek aan innovatie en efficiëntie. Bij TRANSFORM gaan de kosten juist op langere termijn omlaag. Innovatie en snelle implementatie en opschaling daarvan zijn hierbij cruciaal. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat “De energietransitie veel kost, maar niet duur is".

 

 

 

Lokaal energie verhandelen.

 

Het evenement werd afgesloten door Jaap Boekema van ENTRNCE. Hij begon zijn sessie met een verhelderende opsomming van de uitdagingen met betrekking tot de infrastructuur van ons energienetwerk. Daarbij gaf hij relevante cijfermatige onderbouwing over bijvoorbeeld het aantal laadpalen dat moet worden aangesloten en het aantal kilometer aan kabel dat de grond in moet.

 

Volgens Jaap is er echter meer nodig dan meer kabels in de grond, namelijk innovatie en samenwerking. Die twee elementen komen prachtig terug in de oplossing van ENTRNCE, waarmee zij producenten en afnemers zoveel mogelijk op lokaal niveau direct elektriciteit met elkaar laten verhandelen. Deze aanpak heeft diverse voordelen. Het kan netcongestie voorkomen en zorgt daarnaast voor meer transparantie door direct inzicht te krijgen in echt duurzame inkoop van energie.

 

Momentum om proactief vooruit te kijken.

 

Digitaliseren en innoveren in de energiesector is een kwestie van samenwerken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van software en Artificial Intelligence? Plan een vrijblijvend gesprek in.