Articles

NIS2 in de energiesector: compliance oefening of groeikans?

Geschreven door Kevin Schomper | Sep 25, 2024 11:26:22 AM

In 2025 treedt de NIS2-richtlijn definitief in werking. Dit betekent dat essentiële entiteiten binnen Europa de cyberweerbaarheid van hun netwerk- en informatiebeveiliging moeten verhogen en waarborgen. Ook in de energiesector zijn veel organisaties inmiddels in actie gekomen om optimaal voorbereid te zijn. Naleving voorkomt hoge boetes, maar tegelijkertijd biedt NIS2 ook mooie kansen voor de energiesector. Wij zetten de belangrijkste op een rij.

 

 

1. Motor voor innovatie en groei

 

Met NIS2 worden organisaties gedwongen om opnieuw stil te staan bij hun digitale transformatie. Dat maakt het een goed moment om proactief na te denken over meer aspecten van het softwareontwikkelproces. Zo kun je bij het in kaart brengen van het huidige proces kijken naar security en compliancy, maar bijvoorbeeld ook naar het versnellen van de time-to-market of het vergroten van de efficiëntie en productiviteit. De energietransitie vereist innovatie en onderzoek naar nieuwe technologieën. Door het softwareontwikkelproces te optimaliseren, blijft er meer tijd en geld over om nieuwe initiatieven te ontplooien.

 

2. Vergroot het vertrouwen van de sector.

 

Beschikbaarheid van energie is een van de meest kritische factoren voor elke woning, elk bedrijf of elk gebouw. Het vergroten en garanderen van de energiezekerheid is dan ook een van de grootste prioriteiten binnen de energiesector. Storingen in digitale dienstverlening ondermijnen het vertrouwen in energieproducenten, leveranciers en netbeheerders. Een gestroomlijnd softwareontwikkelproces draagt bij aan veiligere, kwalitatief hoogwaardige oplossingen en waarborgt de continuïteit hiervan. Dit vergroot het vertrouwen van afnemers en voorkomt imagoschade van de sector.

 

3. Verlaag de kosten.

 

Door proactief te investeren in het softwareontwikkelproces voldoe je niet alleen aan wettelijke verplichtingen, maar verbeter je ook de algehele financiële stabiliteit. De juiste tooling voor effectief testen en monitoren reduceert de kans op downtime van energiesystemen, wat boetes en extra kosten voorkomt. Daarnaast draagt het optimaliseren van het softwareontwikkelproces bij aan lagere kosten die anders ontstaan door beveiligingsincidenten of downtime. Tot slot geeft het meer controle over infrastructuur- of cloudkosten. Dit is juist in de energiesector erg belangrijk, vanwege de hoge mate van schaalbaarheid door een variabele behoefte aan energie.

 

4. Effectieve samenwerking.

 

De energietransitie vereist een nauwe samenwerking tussen verschillende partijen. Dit wordt versterkt door toenemende decentralisatie en fluctuatie van energieopwekking. Het antwoord hierop? Slimme softwareoplossingen, die spelers in de keten bij elkaar brengen voor effectieve communicatie, samenwerking, informatie-uitwisseling of kennisdeling. NIS2 verplicht organisaties om aan specifieke beveiligingsnormen te voldoen. Wanneer alle partijen in een keten aan dezelfde standaarden moeten voldoen, ontstaat er een uniform beveiligingsniveau. Dit vergemakkelijkt de samenwerking, omdat iedere schakel in de keten weet dat de andere partijen dezelfde beveiligingsmaatregelen hanteren.

 

Momentum om proactief vooruit te kijken.

 

De NIS2-richtlijn verplicht essentiële entiteiten binnen de energiesector om opnieuw te kijken naar de veiligheid van hun IT-landschap. Dat maakt het een goed moment om in bredere zin te kijken naar het softwareontwikkelproces. Zo ontstaan veilige én toekomstbestendige applicaties. Avisi helpt organisaties hierbij. Aan de hand van het NIS2 Compliance Discovery Assessment krijg je in drie dagen inzicht in de prestaties en volwassenheid van het huidige IT-landschap en ontvang je een roadmap met benodigde interventies en kosten voor volledige compliance.