Kennis Blog Opschalen van innovaties binnen de energiesector

Opschalen van innovaties binnen de energiesector


Opschalen van innovaties binnen de energiesector
5:44

In een energiesector is de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in innovatie. Start-ups - al dan niet corporate - bieden vernieuwende oplossingen voor de grote uitdagingen binnen de energietransitie. Bij succesvol innoveren is niet alleen snelle implementatie cruciaal, maar ook opschaling van de oplossing. In de praktijk is dit voor veel organisaties een lastige uitdaging. In dit artikel lees je waarom het opschalen van nieuwe initiatieven in de energiesector zo belangrijk is en hoe je schaalbaarheid kunt stimuleren.

 

Het opschalen van een nieuw concept - bijvoorbeeld in de vorm van een minimum viable product - tot een volwassen oplossing is vaak complex. Dit komt door een combinatie van technologische, organisatorische en politieke factoren.

 

Uitdagingen bij schaalbare innovatie


Een veelvoorkomend obstakel bij het opschalen van een oplossing is afhankelijkheid van andere partijen in de keten. Een voorbeeld hiervan is data-uitwisseling, waarbij bedrijven data beschouwen als concurrerend voordeel en niet genegen zijn dit te delen. In het verlengde daarvan is er nog altijd sprake van een gebrek aan interoperabiliteit tussen verschillende systemen en marktpartijen. Hierdoor kunnen nieuwe initiatieven moeizaam integreren of samenwerken met bestaande partijen.

Een andere uitdaging is gebrekkige schaalbaarheid van de software. Hierdoor werkt een innovatieve oplossing vaak prima op kleine schaal, maar wanneer het aantal gebruikers of transacties toeneemt, ontstaan prestatieproblemen. Een prototype of eerste werkende versie kan dan goed werken, maar het geschikt maken voor bredere adoptie vereist vaak robuustere infrastructuur, betere beveiliging en schaalbare architectuur.

Tot slot speelt het verdienmodel een belangrijke rol in het wel of niet succesvol opschalen van een nieuwe oplossing. Sommige innovaties hebben hier nog geen bewezen model voor, waardoor er meer tijd en geld nodig is voor doorontwikkeling en marktgroei. Een goed voorbeeld hiervan is cleantechbedrijf Next Kraftwerke uit Duitsland; nu een van de grote spelers in Europa,  maar moest jaren investeren voordat hun model winstgevend werd.

 

De rol van digitalisering


Innovatie en digitalisering zijn niet alleen de aanleiding van nieuwe concepten en de moeizame opschaling hiervan; samen met de juiste mensen en efficiënte processen, draagt het ook bij aan de oplossing. 

Digitale ketensamenwerking
Door de kracht van digitalisering te benutten is het mogelijk om met verschillende marktpartijen in de keten te opereren als één bedrijf. Zo wordt maximaal ingezet op kennisdeling, productontwikkeling en het elkaar uitdagen op het verleggen van grenzen. Het helpt start-ups om de beschikbaarheid te hebben over relevante kennis en data(sets) en sneller op te gaan in het digitale ecosysteem.

Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Download dan het whitepaper 'Digitale ketensamenwerking in de energiesector'.

Schaalbaarheid
Veel start-ups ambiëren een impactvolle toekomst met een constante groei aan gebruikersaantallen. Hoewel de kracht van start-ups vaak ligt in snelheid, is het verstandig om vanaf het begin ook bewust te zijn van de lange termijn en ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld geen keuzes maakt in de software architectuur die de toekomstvisie potentieel in de weg kunnen staan. Het kiezen van de juiste architectuur (zoals microservices, event-driven of serverless) bepaalt mede hoe goed een systeem zich kan aanpassen aan veranderende workloads. Het is daarbij geen probleem om de keuzes uit te stellen tot the Last Responsible Moment (LRM), omdat je dit soort beslissingen maximaal geïnformeerd wilt maken. 

Gestroomlijnd softwareontwikkelproces
Als een digitale oplossing groeit, wordt de software vaak complexer. Teams werken bijvoorbeeld aan meerdere features tegelijk en releases moeten sneller en betrouwbaarder worden uitgerold. Een weloverwogen DevOps-aanpak, in combinatie met de juiste tooling, helpt bij verantwoorde en stabiele softwareontwikkeling. Veel aanbieders van DevSecOps-tooling hebben speciale programma’s en functionaliteit ontwikkeld ter ondersteuning van de groei van start-ups, waarin ontwikkeling, beveiliging en operations vroegtijdig goed worden geïntegreerd. GitLab for Startups is hier een goed voorbeeld van.

Inzicht en overzicht
Naarmate een bedrijf groeit, nemen vaak de complexiteit en afhankelijkheden binnen de software, infrastructuur en processen toe. Om inzicht te krijgen en overzicht te houden op prestaties, processen en kosten is het goed om na te denken over monitoring of zelfs al observability.  In de groeifase van een innovatie is reputatie en betrouwbaarheid van groot belang. Het proactief detecteren van prestatieproblemen, fouten en beveiligingsrisico’s helpt teams om de betrouwbaarheid en stabiliteit van de oplossing zoveel mogelijk te garanderen.


Conclusie


Digitalisering zorgt al jaren voor een nieuwe innovatiegolf in de energiesector. Tegelijkertijd ontwikkelen veel niet veelbelovende initiatieven zich niet tot volwassen oplossingen. Naast de kracht van mensen en goede processen, biedt ook digitalisering mogelijkheden tot succesvolle groei. 

Schaalbare architectuur en een gestroomlijnd softwareontwikkelproces dragen bij aan het succesvol opschalen van een nieuw innovatief concept. Daarnaast zorgt digitale ketensamenwerking ervoor dat nieuwe oplossingen gemakkelijker integreren met bestaande en en beroep kunnen doen op waardevolle kennis en data.