Een gezonde samenwerking met je softwareontwikkelpartner
Door Stefan Jansen / apr 2021 / 1 Min
Door Barri Jansen / / 2 min
''Stel, de software van mijn organisatie is niet goed onderhouden. Wat zijn hier de gevolgen van?''
Regelmatig komen wij organisaties tegen waarvan de software niet goed is onderhouden. Jarenlang hebben softwareprogrammeurs gewerkt aan het optimaliseren van de software, zodat het aansluit op de bedrijfsprocessen. Ineens komt het moment dat de technologie - waarop de software is gebouwd - niet meer ondersteund wordt. Wat nu?
Slecht onderhouden software kan leiden tot software die niet meer werkt en/of niet meer aanpasbaar is. Naast verouderde technieken, kunnen ook onvoldoende softwaredocumentatie, spaghetticode en onvoldoende kennis binnen de organisatie ervoor zorgen dat software niet of nauwelijks meer aangepast kan worden. Vooral als onderdelen van de software onderling afhankelijk zijn van elkaar, is het ingewikkeld om wijzigingen uit te voeren. Wijzigingen aan bepaalde functionaliteiten kunnen - door de onderlinge verbondenheid - vaak gevolgen hebben voor andere functionaliteiten. Op het moment dat in de code niet goed te traceren is op welke functionaliteiten een wijziging van toepassing is, is het een risico om de software aan te passen. De gevolgen zijn immers niet goed in te schatten.
Software van slechte kwaliteit zorgt voor bugs, crashes en klagende eindgebruikers. Het heeft dus direct en indirect (financiële) impact op jouw bedrijfsresultaten!
Download het whitepaper en maak betere investeringsbeslissingen over
softwarekwaliteit.
De enige oplossing om de software toch aan te passen aan veranderende wensen, is het opnieuw bouwen van de software. Dit is een lang en vaak kostbaar proces, omdat de functionaliteiten opnieuw in kaart moeten worden gebracht en de software uitvoerig getest moet worden.
Software die niet up-to-date is, kan ertoe leiden dat jouw bedrijfsprocessen - met name als de organisatie IT-afhankelijk is - niet meer optimaal uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat de kans dat jij jouw concurrentievoordeel verliest. Tegenwoordig zien we ook dat de time-to-market steeds belangrijker wordt. Iets wat vandaag bedacht wordt, moet morgen in productie zijn. Is jouw software niet up-to-date? Dan is dit een stuk lastiger. Het is dus van belang dat jouw software regelmatig geüpdate wordt, zodat het optimaal blijft.
Tevens zien we vaak dat software die stil staat tot een domino-effect kan leiden. Het onderliggende platform kan niet meer worden geüpdate, waardoor vervolgens het besturingssysteem ook niet meer kan worden geüpdate. Hierbij kan je denken aan organisaties die afhankelijk zijn van Internet Explorer. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee. Ook gebeurt dit op functioneel niveau. Andere oplossingen kunnen niet zodanig integreren, zoals jij zou willen. Dit kan leiden tot sub-optimale ondersteuning van jouw bedrijfsprocessen.
Stel jezelf de volgende vraag: ''In hoeverre vind jij het belangrijk dat jouw code betrouwbaar, onderhoudbaar, schaalbaar én secure is?'' Het is mogelijk dat de betrouwbaarheid van de code minder interessant is, wanneer het om een ondersteunend proces gaat wat niet vaak voorkomt binnen jouw organisatie. Gaat het echter om primaire of secundaire processen? Dan is het van belang dat jouw code-kwaliteit goed is. Is dit niet het geval, dan nemen de voorspelbaarheid, functionaliteit en security van jouw software af terwijl de foutgevoeligheid toeneemt. Je kan er niet meer op vertrouwen dat de software het op de juiste momenten doet. Helaas kan dit negatieve gevolgen hebben op het behalen van jouw beoogde doelstellingen.
Heeft jouw software performance-problemen? Een gevolg van een onduidelijke software-architectuur is dat het niet direct inzichtelijk is waar het performance-probleem is ontstaan. Vaak proberen organisaties performance-problemen op te lossen met extra hardware, terwijl het probleem juist bij de huidige software ligt. Hierdoor maak je onnodige kosten. Zorg er daarom voor dat jouw software-architectuur duidelijk is en het probleem gemakkelijk achterhaald kan worden.
| Software Architectuur
Door Barri Jansen / okt 2024
Dan denken we dat dit ook wat voor jou is.