Kennis Blog Datagericht sturen op softwareontwikkelproces met DORA-metrieken
Stichting ECH (Elektronische Communicatie Hypotheken) fungeert als de berichtenstandaard tussen het notariaat en hypothecair financiers. In een DevOps-constructie ontwikkelt ECH samen met Avisi de software die dit mogelijk maakt. Het DevOps-team streeft hierbij naar continue verbetering van het softwareontwikkelproces. Om de effectiviteit hiervan te meten voerde Avisi een DORA Quick Check uit. Het vormt de basis om het ontwikkelproces naar een nog hoger niveau te tillen.

Koop of verkoop je een woning? Dan ontkom je niet aan de tussenkomst van een notaris. In Nederland zijn bijna 1000 notariskantoren actief. Bij wijzigingen in hypotheken communiceren zij met verschillende hypothecair financiers. Het is belangrijk dat die communicatie goed gestroomlijnd en gestandaardiseerd gebeurt. Het platform hiervoor ontwikkelt ECH samen met Avisi. Om de Software Delivery Lifecycle continu te optimaliseren is er een beroep gedaan op specialistische DevOps-consultants van Avisi om de effectiviteit hiervan te onderzoeken. De methode die Avisi hiervoor gebruikt is DORA, met de Quick Check als ideaal startpunt voor een nulmeting.

 

DORA GAP-analyse


De DORA Quick Check is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het DevOps Research and Assessment (DORA) onderzoeksprogramma naar DevOps en de impact hiervan op de prestaties van het softwareontwikkelproces. Door de DORA Quick Check in te zetten is Avisi in staat snel een eerste beeld te krijgen van de huidige situatie van het ontwikkelproces. Dit wordt gedaan aan de hand van de vier metrieken die DORA hiervoor heeft gedefinieerd(zie kader). 

Vervolgens is een grondige DORA Gap-analyse gedaan. Hierbij is het proces opgedeeld in de verschillende fases van het ontwikkelproces om vervolgens per fase te onderzoeken waar het team nu staat. Ook zijn de eerste verbeterpunten gedefineerd ten aanzien van processen, technieken en software. 

De belangrijkste uitkomsten van de DORA Gap-analyse zijn gevalideerd bij het DevOps-team, waarna een onderzoeksrapport is geschreven. In dit rapport is de huidige situatie met betrekking tot de DORA-metrieken gevisualiseerd. Ook zijn zogenaamde user stories gedefinieerd. Dit is een korte beschrijving van behoeften vanuit het perspectief van de gebruiker ten behoeve van het verbeteren van de Software Development Life Cycle (SDLC). Een voorbeeld hiervan is: “Als developer wil ik meer inzicht in het gehele ontwikkelproces, zodat ik weet waar mijn werk aan bijdraagt”.


Uitkomsten en aanbevelingen

 

Op basis van de user stories zijn verschillende aanbevelingen gedaan. Een eerste aanbeveling is om te starten met het meten van de DORA-metrieken. Dit meten kan handmatig worden gedaan maar een betere oplossing is om dit direct te automatiseren. De tool die hiervoor is aangedragen is Apache DevLake. Deze oplossing stelt op basis van informatie uit tools als Jira, Github en Gitlab een domein op waarmee de DORA-metrieken kunnen worden berekend.

Een van de andere aanbevelingen is gericht op het verder optimaliseren van de ontwikkelsnelheid en efficiëntie. Hierbij is het belangrijk om kennisdeling binnen het ontwikkelteam nog meer te stimuleren en de samenwerking te tussen verschillende disciplines te verbeteren. Hiertoe kunnen de volgende werkwijzen worden toegepast:

Pair Programming: Twee developers werken samen aan dezelfde code, waarbij één schrijft (driver) en de ander meekijkt en feedback geeft (navigator). Dit bevordert kennisdeling en de kwaliteit van de geschreven code.

Mob Programming: Het hele team werkt gezamenlijk aan dezelfde code, vaak met één persoon die typt en de rest die meedenkt en input geeft. Dit zorgt voor een gedeeld begrip van de codebase en voorkomt kennis versnippering.

Mob Testing: Een teamgerichte aanpak waarbij testers, developers en andere betrokkenen samen tests uitvoeren. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de kwaliteit van het eindproduct, maar zorgt er ook voor dat het hele team inzicht krijgt in teststrategieën en mogelijke problemen.

 

 

"Vanuit ECH zijn we gefocust op hoogwaardige en kortcyclische oplevering van software. Waar we 10 jaar geleden nog 1x per maand een release deden, doen we dit inmiddels meerdere keren per week tijdens kantoortijd. Het is fijn dat Avisi als technisch partner van ECH niet alleen gefocust is op het maken van goede software, maar ook op hoe we die snel, vaak en in kleine stukjes in gebruik kunnen nemen. Met de DORA-metrics kunnen we onderbouwd aandacht hebben voor alle aspecten van dit proces."
 
Floris Beerens
Directeur IT & Operations ECH
 

Haal het maximale uit je DevOps investering

 

Ben je benieuwd hoe een DORA Quick Check Rapport eruit ziet? Download hier een voorbeeldrapport.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van DORA om resultaatgericht te sturen op jouw softwareontwikkelproces? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in met Kevin Schomper via deze link.

Ontdek wat Avisi voor jou kan doen.

Man

Stefan Jansen

Commercial Lead